160: Labyrint (209/366)

Mitt eget tema ifjol var lite klurigare i år – tills jag kom ut i skärgården. På Stenskär,  en ö ute i Piteås vackra skärgård,  finns det flera. De lades för att de ansågs ha magiska krafter.

IMG_8415

På Stenskär finns ovanligt många labyrinter. I landet finns totalt ca 300 kända. En tredjedel av dem ligger utmed Norrbottenskusten, varav flera finns på Stenskär. Människor har i tusentals år lagt stenar i labyrintformationer. I Medelhavsområdet fanns traditionen för mer än tre tusen år sedan. Utmed Norrlandskusten brukar labyrinterna vanligtvis dateras till medeltid 1100 – 1500-talet. På Stenskär är labyrinterna lagda på 1800-talet. Traditionen tycks ha levt längre just här. Men anledningen till att labyrinterna gjordes vet ingen med säkerhet idag, syftet har fallit i glömska. Men de återfinns alltid vid kusten och ofta i närheten av gamla fiskelägen. Kanske har de gjorts för att blidka vädrets makter eller bringa stora fångster i näten. Klipp från: http://www.pitea.org/piteinter/husera/forntid/stenskar.asp

 

8 tankar på “160: Labyrint (209/366)

  • De är riktigt kul att gå i och sen kanske man tappar bort någon ond varelse som irrar bort sig under tiden. 😉 Fantasin får sig ett skrovmål och även många frågor kommer upp.

   Gilla

 1. Fin bild på en av Stenskärs labyrinter. Hade själv tur då halva fastnade utan att jag tänkte på att jag behövde en labyrint till fotoutmaningen. Din bild är bättre då man ser hela labyrinten.

  Gilla

  • Tack så mycket! 🙂 Jag tycker att din bild är bra, särskilt om du inte tänkte på temat. Det är mitt sen ifjol, så det visste jag att jag fotade, annars blir det mycket att kolla bilderna och sen välja tema.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s